Yıllık Aidat ve Gecikme Zammı Tablosu

5362 Sayılı Esnaf ve sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 61.maddesi gereğince;  Üyelerin odalara, odaların birlik ve federasyonlara, birlik ve federasyonların Konfederasyona ödeyeceği kayıt ücreti, yıllık aidat ve katılma payları ile esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının düzenledikleri belge ve yaptıkları hizmet karşılığı ücretler hesaplanarak ekli tablolarda belirtilmiştir.

Kayıt ücreti, kayıt esnasında, Sicil Müdürlüğü tarafından tahsil edilir. Kayıt ücretinin yarısı Birlik adına açılacak banka hesabına, diğer yarısı ise ilgili Odanın banka hesabına aktarılır.

Yıllık aidatNisan ve Ekim aylarında iki eşit taksitte ödenir.

Oda kaydını sildiren üyelerin aidatı, üye kaydının silindiği ay itibariyle alınır. (2007/01 sayılı genelge)

Kayıt ücretinin alındığı yıl ayrıca yıllık aidat alınmaz.

Süresi içinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları yönetim kurullarınca verilen kararlar ilam hükmünde olup icra dairelerince yerine getirilir.

21 Haziran 2005 tarihinden itibaren ödenmesi gereken yıllık aidatlara ilişkin gecikme zammı ise,   yıllık aidatın ve katılma payının bir mislini geçememektedir.

Ancak, mülga 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunun 37. maddesinin 5. fıkrası uyarınca, süresi içerisinde ödenmeyen yıllık aidatlara 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanmakta idi ve 507 sayılı Kanunda değişiklik yapan 9.5.1991 tarih ve 3741 sayılı Kanunla  gecikme zammı aidatın bir mislini geçemez hükmü kaldırılmıştı.

Bu nedenle, 2005 yılının Ekim ayına kadar  ödenmesi gereken yıllık aidatlara ilişkin gecikme zammı, aidatın bir mislini geçebilmektedir.

Tüm bu hükümler dikkate alınarak;  süresinde ödenmeyen yıllık aidatın Nisan ayı taksiti için, ilk dönem (Ocak-Haziran) hesaplanarak bir genelge ile teşkilatımıza duyurulan yıllık aidatın yarısı üzerinden  Mayıs ayından itibaren gecikme zammı hesaplanarak belirlenen tutar,  Ekim ayı için ise, ikinci dönem(Temmuz-Aralık) için belirlenen yıllık aidat miktarının yarısı üzerinden Kasım ayından itibaren gecikme zammı  hesaplanarak tahsil edilmesi gerekmektedir.

21/06/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda, süresi içerisinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağına ilişkin (507 sayılı Kanunda olduğu gibi) özel bir düzenleme bulunmadığından; söz konusu alacaklara 5362 sayılı Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulanmakta idi. Ancak, Konfederasyonumuza bu konuda farklı görüşlerin iletilmesi üzerine; konu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına intikal ettirilmiş ve uygulamaya esas görüşleri sorulmuştur.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Konfederasyonumuza gelen cevabi yazıda; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun “Kayıt ücreti, aidat, katılma payı, düzenlenecek belge ve hizmet ücretleri” başlıklı 61 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında; “Kayıt ücreti kayıt esnasında, yıllık aidat nisan ve ekim aylarında iki eşit taksitte ödenir. Oda kaydını sildiren üyelerin aidatı üye kaydının silindiği ay itibarıyla alınır. Süresi içinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma payları için esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları yönetim kurullarınca verilen kararlar ilam hükmünde olup icra dairelerince yerine getirilir. Gecikme zammı, yıllık aidatın ve katılma payının bir mislini geçemez.” hükmünün yer aldığı ve süresi içerisinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma paylarına uygulanacak gecikme zammı ile ilgili bir oran belirlenmediği, ancak, gecikme zammının yıllık aidatın ve katılma payının bir mislini geçemeyeceği hükmünün olduğu belirtilerek; 5362 sayılı Kanunun 61 inci maddesi gereğince süresi içerisinde ödenmeyen yıllık aidat ve katılma paylarına uygulanacak gecikme zammı oranlarının belirlenmesinde, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre kanuni faizin uygulanmasının uygun olacağı, ancak, tahsil edilecek gecikme zammının yıllık aidatın ve katılma payının bir mislini geçmemesi gerektiği ifade edilmiştir.

Bu nedenle; Süresinde ödenmeyen yıllık aidat ve kayıt ücretlerine ilişkin gecikme zamları;

5362 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten Bakanlık görüşünün Konfederasyonumuza intikal ettiği tarihe (17/07/2007) kadar; 6183 sayılı Kanun hükümlerine,

(17/07/2007) tarihinden itibaren; 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine    göre hesaplanmaktadır.

I.Grup İller için Yıllık Aidat ve Gecikme Zammı Tablosu

( Ankara, İstanbul, İzmir )

II.Grup İller için Yıllık Aidat ve Gecikme Zammı Tablosu

( Adana,  Afyon, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İçel, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Düzce
. )

III.Grup İller için Yıllık Aidat ve Gecikme Zammı Tablosu

( Adıyaman, Ağrı, Amasya, Artvin, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya,  K.Maraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Karabük, Kilis, Osmaniye.)
  Tıklayınız (pdf)

Şoförler için Yıllık Aidat ve Gecikme Zammı Tablosu   Tıklayınız  (pdf)

Gecikme Zammı ve Oranları Tablosu   Tıklayınız

Yıllara Göre Aidat Tablosu   Tıklayınız (pdf)